HEMDATA

Wat is het verschil tussen het POP3 en IMAP e-mail protocol?

 

Je hostingpakket ondersteunt standaard de e-mail protocollen IMAP en POP3 om e-mail op te halen. Tussen deze protocollen zit een verschil in de manier waarop deze omgaat met de mail.

POP3 (Post Office Protocol):

Het POP3 protocol download standaard al je e-mail naar het apparaat (PC, telefoon, etc.) waarop je het POP3 account hebt aangemaakt. Dit betekent dat wanneer je het e-mailaccount ook op een ander apparaat hebt ingesteld, je de mail dan niet meer ziet die welke je reeds op het andere apparaat hebt binnengehaald. Vaak hebben mailclients (zoals Microsoft Outlook) bij POP3 een optie waarmee je kan aangeven dat er een kopie van de mail wordt bewaard op de server (Zodat je dan de mail kan binnenhalen op andere apparaten).

 

Voordelen POP3

  • Je kunt je reeds gedownloade e-mail in je mailprogramma bekijken zonder internetverbinding
  • Je kunt in je mailprogramma instellen of en hoe lang je e-mail op de server wilt bewaren
  • Als je geen berichten op de server bewaart zal je e-mailbox nooit vol raken

Nadelen POP3

  • Zodra je je emailberichten leest, worden ze van de server verwijderd en gedownload naar je apparaat. Daarom is POP3 minder geschikt voor gebruik op meerdere apparaten.
  • Je e-mail wordt lokaal opgeslagen op je apparaat. Bij een crash gaat al je e-mail verloren.

 

IMAP (Internet Message Acces Protocol): 

Het IMAP protocol laat standaard de mail op de mailserver staan, zodat je op elk apparaat waar je het e-mailaccount hebt ingesteld altijd en overal je mail kan inzien. Je leest de mail welke op de server blijft staan. Het nadeel hiervan is dat je mailbox op de server zal groeien en er dus voor kan zorgen dat je de quota bereikt van de mailbox of van je hostingpakket. Veel mailclients hebben bij IMAP wel de optie om een bericht na x aantal dagen te verwijderen van de server, zodat de mailbox grootte beperkt blijft. Een andere optie is uiteraard om je mailbox regelmatig op te schonen.

Voordelen IMAP

  • Je kunt je e‑mail op meerdere apparaten bekijken. Elk apparaat toont dezelfde berichten;
  • Je e-mail blijft bewaard bij een crash van je computer of e-mailprogramma doordat hij in de e‑mailbox op de server blijft staan.

Nadelen IMAP

  • Je kunt e‑mail alleen bekijken met een internetverbinding;
  • Het is nodig dat je je e‑mailbox regelmatig controleert en eventueel leegt.